Blog

FreeBSD Nedir ?


FreeBSD işletim sistemi hem kişisel bilgisayarlar hem de ağ sunucuları içerisinde kullanılabilen bir işletim sistemidir. AT&T’nin Research Unix’inin açık kaynak kodlarından meydana getirilmiştir ve birçok ev kullanıcısından uzman kullanıcıya kadar herkese uygun bir işletim sistemdir. FreeBSD, bugün popüler olarak kullanılan Linux dağıtımlarının aksine Unix’den kopya bir işletim sitemi değildir ve kendi kaynak kodları tamamen bağımsız özgün bir sistemdir. Yüksek performansı ve sunduğu geniş güvenlik önlemleri, kolay kullanımı nedeniyle FreeBSD bugün kişisel kullanıcıların yanı sıra birçok dünyaca ünlü şirket tarafından da (Örn; Yahoo!) kullanılmaktadır. FreeBSD işletim sisteminin günümüzde farklı dağıtım sürümleri bulunmaktadır;
  1. FreeBSD
  2. NetBSD
  3. OpenBSD
FreeBSD® x86 Uyumlu,DEC Alpha, IA-64,PC-98 ve UltraSPARC® mimarileri için ileri seviye bir işletim sistemidir.Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde geliştirilmiş UNIX® türevi olan BSD’yi temel almıştır.
FreeBSD birçok kişi tarafından geliştirilmekte ve devam ettirilmektedir.Ayrıca başka mimariler için geliştirim değişik aşamalardadır.
FreeBSD ile Neler Yapılabilir?
FreeBSD® ileri seviyede ağ,performan,güvenlik ve uyumluluk özellikleri sunar.Bu özellikler ticari olan bazı işletim sistemlerinde bile bulunmayabilir.
Donanım kaynakları etkin ve verimli kullanarak binlerce simultane kullanıcı prosesi için tepki zamanlarını en iyi seviyede tutat,çok ağır yükler altında dahi güçlü ağ servisleri sunmaya devam eder.Yapılan karşılaştırmalı değerlendirmelerde Linux 2.6.22 yada 2.6.24 çekirdeklerine göre %15 daha fazla performansa sahip olduğunu ortaya koymuştur.
“Preemptive multitasking” özelliği ile ağır işlerde bile dinamik öncelik ayarlaması ile uygulamalar ve kullanıcılar arasında eşit ve adil bir paylaşım sağlayabilirsiniz.
Çok kullanıcı desteği ile pek çok kişi aynı anda FreeBSD sistemine ulaşığ eş zamanlı olarak pek çok şey yapabilir.Bu şu anlama gelir,örneğin;
sisteminizyazıcı ve teyp sürücülere sahip olabilir ve bunları network üzerinden sınırlama koyabiilirsiniz.Sistem kaynaklarını aşırı yüklenmeye karşı korumuş olursunuz.
Kuvvetli TCP/IP desteği ile endüstri standardı olan SLIP,PPP,NFS,DHCP ve NIS desteği mevcuttur.
Bu sisteminizi kolaylıkla bir dosya sunucusu oalrak yapılandırmanızı,e-mail servisi vermenizi ve şirketinizin web sayfasını yaynlamanızı, FTP, routing and firewall (Güvenlik) servislerinden faydalanmanızı sağlamak anlamına gelir.
Hafıza Koruması Uygulamalar (veya kullanıcılar) diğerinin hafıza bölgesine ulaşamazlar.Bir uygulama çöktüğünde diğerleri bu olumsuzluktan etkilenmezler.
Nerelerde Kullanılır ?
Yukarıda belirttiğim özellikleri sayesinde FreeBSD ® ,internette büyük ve kapsamlı sitelerde (Yahoo! , Hotmail , Apache , Whistle Communications , BSDi vb.) kolaylıkla kullanılır.
  • Eğitim
  • Araştırma
  • Networking
  • X Window İş İstasyonu

alanlarında FreeBSD ® işletim sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır.


 

FreeBSD Nedir ?” üzerine 4 yorum

  1. sayın hasan baskın, hazırlamış olduğunuz video ve yazılar için çok teşekkür ederim. sizden bir sey rica edebilir miyim? Varsa ben bulamadım. Freebsd işletim sistemini usb üzerinden kurulabilir mi? bunun yazı veya videosunu sitenizde ben mi bulamadım yoksa henüz eklemediniz mi?

    1. Merhaba, ilginiz için teşekkür ederim. USB üzerinden tabikide yüklenebilir. Sıradan bir işletim sistemi yükleme metodolojisiyle işlemleri yapabilirsiniz. Kuruluma dair henüz bir içerik paylaşmadım. FreeBSD tabanlı firewall olarak PFSENSE hakkında bir içerik paylaşmıştım. Bilgi almak isterseniz incelemenizi tavsiye ederim.

      FreeBSD- PFSENSE Firewall

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir